Asperger szindrómás kisfiút nevelő anya írásai az kezdetektől

Krumplis tészta masnival

Krumplis tészta masnival

Az első képes folyamatábra

2023. január 10. - Aspianya

Őszintén szólva egyáltalán nem gondoltam, hogy nekünk folyamatábrára lenne szükségünk. Hiszen a mi a gyerekünk okos, értelmes, és gyönyörűen beszél. Ha már itt tartunk megjegyzem, hogy hamar elkezdett beszélni, és nagyon magas szókincse van, egyszer egy 12évesig mérő szókincs- és nyelvtani tesztet hibátlanul teljesített. 

Ha akar, fel tud öltözni, eszik egyedül, meg is fürdik, kezet mos. Nem mos fogat, nem törli ki a fenekét kakilás után, nem ken meg magának semmit, nem is szeret a konyhában semmit csinálni, nem törölközik egyedül és nem mossa a haját kérésre sem. No de még csak hatéves, szóval belefér még kategória szerintem az önállátási szintje. Az öltözés tény, hogy mégis általában gyötrelmesen megy. Nagyon lassan, mert közben mindenfélét mond, játszik, nem érdekli az egész. Azt tanultam a szülői tréningen, hogy mivel a végrehajtó funkciók sérültek, ezért mégis nagy energiát kíván tőle egy felöltözés is, aminél megvannak a lépések, sorrendek. Mivel a szociális alkalmazkodás, a maszkolás olyan nagy energiákat vesz el tőle, legalább ezzel ne fárasszuk. Ez szíven ütött minket kissé, a férjem még most sem igazán akarja a képeket. Bennem is van egy "Jaj csak a képeket neee" ellenállás, hiszen akinek képek kellenek egy ilyen "egyszerű" művelethez, mint az öltözés, annak tényleg baja van. Ez olyan autistás! A mi gyerekünk meg csak enyhe szerintünk, szóval....

Mégis úgy döntöttem, hog kipróbálom, mit fog szólni, hátha lesz benne valami jó. A reggeli öltözéshez készítettem folyamatábrát. Először nézte csodálkozva, majd kitalálta, hogy ő már csak azért sem fogja úgy csinálni, ahogyan oda van rajzolna. PL. Kettőt kicserélt, én pedig ráhagytam. A férjem is megállapította, hogy nem fog működi, mert túl direkt. Aztán a következő reggelen ő maga kérte, és motiválja, hogy ragosgathatja a kártyákat. Láttam egyszer-kétszer, hogy elkalandozik a figyelme, aztán rápillant a kártyákra, és folytatni tudja az öltözést. Mondom, ma reggel ő kérte, és aztán azt is, ha végzett, akkor írjak fel neki Minecraft perceket ( ez a jutalom az öltözésért), és amennyi összejött, annyi időre játszik hétvégén apával. Tegnap még ezt a motivációt is teljesen elutasította. A kártyák működnek. Vajon meddig? Vajon még mihez kellene? Pénteken kezdődik a fejlesztés, nagyon várom.

Update: A kártyás pár napig gyorsabb és veszekedésmentesebb öltözést eredményeztek, majd kb. négy nap után kijelentette, hogy nagyon idegesítik, és nem akarja látni sem őket, meg a Minecraftot is megutálta, azóta nem akar játszani velem mióta ezzel próbáltuk jutalmazni. Még egy módszer, ami nem működik!!! Mi lesz így??? reggeli_rutin_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aspergernapok.blog.hu/api/trackback/id/tr3118023140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása